Kan man använda appar i terapi och specialpedagogik? Javisst!
Det finns en sajt som recenserar sådana. Therapyapp411.com handlar bara om appar som tränar tal och språk. Här recenserar man appar som är användbara för barn som behöver stöd i sin språk- och talutveckling.


Sidan är ett samarbete mellan fyra personer som alla arbetar med barn i behov av olika språkträning och de bjuder även in andra att bidra med recensioner.

Ofta kan man inte säga vad som är en bra app för utbildning och pedagogik. Väldigt ofta beror det på pedagogen och vilken inramning materialet får. I de här recensionerna listar de vilka förmågor man tränar med appen och vilka åldersgrupper den lämpar sig för.

Exempel:
I skrivande stund har de en app på topplatsen och som heter iWrite words. I den tränar man grundläggande motorik och öga-handkoordination genom att spåra bokstäver och siffror genom att med fingret. En markör visar var man ska börja sedan spårar man. Man kan minska storleken allt eftersom barnet gör framsteg. Om man ritar bokstaven på fel sätt skakar den och ger ifrån sig ett pip-ljud.

En annan app är Icoon som är en bildordlista ursprungligen framtagen för att man ska kunna ha med sig den på resa. Men den kan enkelt anpassas för fungera för dem med funktionshinder. Den visar vardagliga föremål och symboler uppdelade i 12 kategorier.
Denna app har endast bilder, inget ljud eller ord. Denna app är ett kommunikationshjälpmedel för personer med afasi, ALS, traumatisk hjärnskada, autism, cp-skada.

Therapyapp411.com hittar du mera recensioner och många idéer och uppslag när det gäller appar som tränar tal och språk, läsning, motorik öga-hand, perception, artikulation och fonologi med mera.  Det finns i nuläget en hel del att botanisera i och det är fler app-recensioner på ingång.

En annan källa med appar är Pedagogiskt Centrum i Södertälje som samlat länkar till appar. Här är det dock direktlänkar och inte några recensioner med.

Bokmärk genast!

Tagged with:
 

3 Responses to Appar som tränar tal och språk

  1. Alma Taawo skriver:

    Välkommen att dela apptips i vår bokmärkesgrupp på Diigo! http://groups.diigo.com/group/appar-for-skolan

  2. info@helenohlsson.se skriver:

    Ja! Det vill jag ju göra! Tack för påminnelsen om gruppen!

  3. Alma Taawo skriver:

    Var du redan med i gruppen? Det hade jag missat! :-) PS: Kan du märka om ditt bokmärke till denna sidan? Det ska vara en klickbar rubrik i diigo som leder direkt till denna sidan.

UA-75648286-1