Nalle som dyker bland hajar på ett akvarium i USA.

Teddybears around the world är en sajt där man kan följa nallar världen över och läsa om deras äventyr. Elever i olika länder har nallen som pseudonym och berättar om vad de firar för högtider, hur det är att bo just där, vad man leker, vilka utflykter man gör etc.

Nalle som besöker skola i Thailand.

Man jobbar med säsongsbetonade skrivuppgifter eller kring särskilda ämnen, t ex: Teddy tappar sin första tand, Teddy firar sin födelsedag, Teddys favoriträtter, Teddy reser tillbaka i tiden.  Sedan skriver barn i hela världen om hur detta blev för just deras nalle.  Syftet är förstås dels att skriva men också att skapa ett globalt utbyte av erfarenheter.  Barnen skapar då sina egna berättelser, foton och filmer. Inte bara nallar får vara med. Några fiskar, råttor och igelkottar är med också.

Just att skriva under pseudonym kan vara mycket frigörande och elever som annars inte alls gillar att skriva. De kan i sådana här sammanhang få skrivlust,  när de själva inte behöver vara avsändare av texten.  Att de dessutom på detta sätt automatiskt skriver för någon och har en publik gör att texten känns meningsfull.

På sidan kan man följa nallar som besökt medeltidsvecka i England, som besökt koncentrationsläger i Polen, som är ute i den Nya Zeeländska skogen, som hälsar från Peru, Thailand, Hawaii, Japan osv.
Lärare anmäler sig till projektet och får då inloggningsuppgifter och man får då ett användarnamn och en blogg för sin nalle. Ens elever får också, via inloggningen möjlighet att kommentera andra nallars äventyr. Vågar vi hoppas på en svensk variant där nallar, eller igelkottar, fiskar, kaniner och andra rapporterar om läget hos just dem?

En nalle på museum i Belize.

Nalle i Japan.

Nalle ser ut över Poas Volcanen i Costa Rica.

Nalle på utflykt till en ö i Nya Zeeland.

http://www.langwitches.org/blog/travel/teddybearsaroundtheworld/

Tagged with:
 

Comments are closed.

UA-75648286-1