Har utantillinlärningen någon roll i den moderna skolan? Länge har vi i Sverige vurmat för en pedagogik där förståelsen står i centrum. Men en sak glömdes kanske bort lite grann: Den förhatliga utantillinlärningen tränade minnet!

Den gamla utantillinlärningen har för många här känts omodern och förlegad. I Paris tänker man inte så. Där lär man sig många saker utantill.  I Vetenskapsradions program Vetandets värld från (2011-11-16) I Paris skolor tror man på korvstoppning, handlade om detta. I programmet jämför svenska och de franska skolor och minnesforskare ger sin syn på saken.

Vissa menar att utantillinlärningen faktiskt kan ha en viss mening. Det tränar minnet.  Förståelse och minne hör ihop och behöver båda utvecklas.

I  artikeln Kan kunskap förändra hjärnan? på forskning.se säger man att i skolan talar man ofta om nackdelar med att memorera, t ex matematiska metoder men att det finns hjärnforskning och kognitionspsykologi som visar att automatisering av kognitiva processer faktiskt minskar belastningen på arbetsminnet och alltså gör en del av hjärnan ”ledig” för andra kunskapsmoment.

Landets bästa minne utvecklade  minnestränar-app
Idriz Zogaj har Sveriges bästa minne. I tv-shower har han visat sina minneskonster och t ex memorerat över tusen binära tal på en halvtimme.
Det är lätt att häpnas och fascineras över ”gåvan”. Men är det verkligen en gåva?

I en intervju i Svd fick Idriz Zogaj frågan hur han upptäckte denna gåva. Han svarade:

– Jag upptäckte det inte. Jag tränade mig till det.

Nu har Idriz Zogaj konstruerat ett minnestränarspel. Det finns både som app och som kort i låda. Appen heter Zogaj Memo Gym.

I spelet lägger ut några kort, med bilder på och i par (PairPlay). Man kan själv välja hur många det ska vara.

Man får sedan titta på dem och får försöka hitta på olika strategier att komma ihåg. När man tror man tittat klart börjar man spela och då är det som en vanligt memory-spel men här gäller det att minnas vilka saker som hörde ihop.

I spelets andra del (ChainPlay) gäller det att minnas i vilken ordning korten dyker upp och sedan att lägga dem i samma ordning.

Spelet finns även som fysiskt spel och heter då bara Zogaj. För de mindre barnen kan det vara skönt att starta med ett fysiskt spel och sedan övergå till det virtuella.

I det fysiska spelet  kan man träna rim och rimma t ex en bild på en myra med siffran fyra.  Eller så lär man sig det Zogaj kallar länkmetoden. Det går till så här: Man lägger ut korten slumpvis i par.

Sedan gör man meningar eller små historier om paren och memorerar dem. Se i filmen nedan hur man spelar det.

YouTube Preview Image
Tagged with:
 

Comments are closed.

UA-75648286-1