Programmering på schemat. I Sjöstadsskolan får åk fem arbeta med programmering 80 minuter i veckan. För att få ihop det tidsmässigt integrerar man andra ämnen i arbetet.  Man arbetar t ex med frågor kring upphovsrätt (sh), logik (ma) och etik (re) och svenskan finns i nästan allt.

Man arbetar med tre olika sätt att programmera: Kojo, Scratch och Kodu. De är sinsemellan olika och har allt från klassisk programmering i text till  programmeringsmiljöer där man arbetar med symboler och block.

Barnen får jämföra dem och fundera kring hur de skiljer sig och när det kan vara bra att använda för olika ändamål.

På skolan har man byggt upp detta som ett eget ämne och kallar det Digitalkunskap. Till detta har man också tagit fram en egen kursplan. Karin Nygårds är den som dragit igång arbetet. Hon undervisar även andra årskurser och till och med förskoleklassen får digitalkunskap.

- Vi lever i ett digitalt samhälle och gör mycket på nätet. Vi i skolan ägnar oss ju mycket åt att ge barnen i de lägre åldrarna olika förklaringsmodeller för att förstå hur världen fungerar. Vi lär dem trafikregler och att känna igen vitsippor – sätter ord på det som finns omkring dem. Då måste vi också lära dem att förstå den digitala världen, säger Karin Nygårds.

Läs mer på IDG – Sweden: Här knackar barnen kod på skoltid

Se gärna även Teacher Hack som är en grupp som arbetar för ett digitalt jämställt och hållbart samhälle.

Tagged with:
 

Comments are closed.

UA-75648286-1